Türkiye, korsan yazılımda açık ara önde

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Mayıs 2007 12:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Korsan yazılım kullanımı konusunda 102 ülkeyi kapsayan araştırmaya göre, bir puanlık düşüşe rağmen Türkiye hala Afrika ve Orta Doğu ülkelerinin ortalamasının üzerinde bulunuyor. Türkiye, korsan yazılım kullanımının neden olduğu ekonomik kayıplar açısından 22. sırada yer alıyor.

Bilgi teknolojisi ve telekomünikasyon sektöründeki kuruluşlar için araştırma ve analizler yapan uluslararası araştırma şirketi IDC'nin, korsan yazılımla mücadele amacıyla faaliyet gösteren İş Yazılımcıları Birliği (BSA) ile birlikte yaptığı 2006 yılı "Küresel Korsan Yazılım Araştırması" tamamlandı.

Araştırmanın sonuçlarına ilişkin bilgi veren BSA Türkiye Koordinatörü Tolunay Tomruk, korsan yazılım kullanımının geçen yıl 2005 yılına göre 62 ülkede düştüğünü, 13 ülkede yükseldiğini söyledi. Kişisel bilgisayar ve internet kullanımının yaygınlaşmasıyla korsan yazılım kullanımının da arttığına işaret eden Tomruk, araştırmaya göre korsanlıktan kaynaklanan yazılım sektöründeki kayıpların yüzde 15 oranında artarak 39,5 milyar dolara yükseldiğini kaydetti.

Tomruk, araştırmada Türkiye'de korsan yazılım kullanım oranının bir önceki yıla göre 1 puan azalarak yüzde 64'e gerilediğinin belirlendiğini söyledi. Türkiye'de üst üste üç yıldır korsan yazılım kullanımı oranının birer puan azaldığını ifade eden Tomruk, buna karşın neden olduğu ekonomik kayıpların yüzde 250 artarak yılda 314 milyon dolara ulaştığını kaydetti. Tomruk, şunları söyledi:

"Türkiye'de 3 yıldır korsan yazılım kullanımı azalıyor ama buna rağmen ülkedeki korsan yazılım kullanımı hala Afrika ve Orta Doğu ülkelerinin ortalamasının üzerinde. Orta Doğu ve Afrika ülkelerinde korsan yazılım kullanımı ortalaması yüzde 60 dolayında ama Türkiye'de korsan yazılım kullanımı yüzde 64... AB ortalaması ise yüzde 36... Türkiye, korsan yazılım kullanımının neden olduğu ekonomik kayıplar itibariyle 22. sırada bulunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber